Aspergeseizoen 2019

maandag 08 april 2019
Aspergeseizoen 2019

Ze zijn eenvoudig, trendy en op vele verschillende manieren te bereiden. Je kan ze overal vinden en zijn vooral heel lekker. Je weet nooit op voorhand wanneer het aspergeseizoen begint, officieel start het pas op de derde donderdag van april. Wel wanneer het eindigt: 24 juni. Het is niet zo dat de asperges die na 24 juni nog groeien vanaf die dag oneetbaar worden. Hoe komt dat sommige zo streng zijn? Het zit zo: Een (asperge)plant moet na de oogst nog lang genoeg doorgroeien, zodat hij genoeg kracht verzamelt om het jaar nadien opnieuw asperges te laten volgroeien. Door de plant tijdig zijn gangetje te laten gaan, verhoogt de kans dat de plant de winter zal overleven waardoor de volgende oogst zeker een succes wordt.

 

Hoe bereid je nu asperges?

Het bereiden van de asperges is de basis van een lekker recept. Alleen is de asperge schillen even belangrijk als het bereiden ervan. Als je een asperge schilt is het belangrijk dat je de asperge niet breekt. Schil witte asperges van de top naar de voet (het kopje laat je ongeschild). Groene asperges schil je pas vanaf het midden. Het is belangrijk dat er geen vezels achterblijven. Die smaken bitter en blijven tussen je tanden zitten. Heel verse en jonge groene asperges hoeven soms zelfs niet geschild te worden. Het houtachtige uiteinde (ongeveer 2 cm) snij je eraf.

Een handig testje: wrijf twee stengels tegen elkaar. Hoor je een piepend geluid? Dan zijn je asperges kraakvers.

 

Voor je de asperges kookt leg je ze enkele seconde in ijskoud water. De kooktijd van asperges is afhankelijk van de dikte. Reken op zo'n 5 tot 12 minuten. Hou je graag de punt stevig? Bind ze dan in bundeltjes met keukendraad en hang het uiteinde vast aan de zijkant van de pan. Zo blijven de punten boven het water drijven.

 

Denk maar aan asperges bakken of grillen. Leg ze in een hete grillpan en zorg voor een mooi ruitjespatroon door de asperges een kwartslag te draaien. Je kan ook asperges klaarmaken op de barbecue. Smeer de asperges in met wat boter of olie en leg ze op de rooster. Laat ze bakken tot ze gaar zijn. Werk eventueel af met wat citroensap en peterselie. Om je vingers bij af te likken! 

 

Ontdek binnenkort onze aspergegerechten van de chef!

 

 

 

 

 

Laatste nieuws

Facebook

Bij Culinaire Finesse kan u terecht voor tal van vers bereide specialiteiten. Daarbuiten biedt onze traiteurdienst verschillende formules om af te halen of te verzorgen bij u thuis of op locatie. Laat u verrassen door onze koude en warme buffetten, fondue of gourmet schotels, bbq formules, kaasplanken, aperitiefhapjes en/of desserts, etc.

 

Volg ons op facebook en instagram (@culinairefinesse)

 

Winkel

  • Robert Dansaertlaan 234
    1702 Groot-Bijgaarden

Events/Catering